Arabica vs. Robusta

Asi každý z nás zná rozdělení kávy na Arabicu a Robustu. Víte ale, jaký je mezi nimi rozdíl? Liší se například tvarem zrn, chutí, obsahem kofeinu nebo i různými podmínkami pro pěstování. V tomto článku se dozvíte ty nejdůležitější rozdíly, abyste již měli jasno.

 

Existují opravdu jen tyto dvě odrůdy?
Arabica a Robusta jsou jednoznačně dvě hlavní odrůdy, ze kterých se potom odvíjí další odrůdy (Typica, Bourbon, Blue Mountain, Caturra atd.). Nyní si ale vysvětlíme pouze již zmíněné dvě hlavní odrůdy.

 

Pěstuje se více Arabiky nebo Robusty?
Ve světě je více populární Arabica. Aktuálně je na trhu zhruba 65% Arabiky a 35% Robusty.čerstvá zrnka kávy

Největším producentem Arabiky je jednoznačně Brazílie, která se pyšní svými plantážemi v regionu Minas Gerais a vyprodukuje zhruba 40 milionů žoků zelené kávy ročně (1 žok = 60 kg). Hned za ní se nachází Kolumbie, která se označuje jako producent nejkvalitnější kávy. Kolumbie vypěstuje ročně zhruba 14 milionů žoků kávy. Ihned za Koumbií se nachází Etiopie a Hunduras.

Naopak největším producentem Robusty je Vietnam, který má opravdu velký náskok před ostatními. Vypěstuje se tam zhruba 29 milionů žoků ročně. Za Vietnamem jsou potom Brazílie, Indonésie a Indie.

 

Jaké jsou kvalitativní rozdíly mezi Arabicou a Robustou?

  • Arabica je bohatší na chuťové profily – má rozmanitou chuť, na základě různých faktorů můžete v této kávě nalézt různé chuťové podtóny, přes čokoládu až po citrusy, její chuť také záleží na odrůdy Arabiky, země původu, nadmořské výšky a dalších
  • Arabica obsahuje méně kofeinu – je náročnější na pěstování, to se také odráží v její ceně, robusta je naopak odolnější vůči různým škůdcům a první zrna plodí již po 2–3 letech po zasazení, nižší nadmořská výška svědčí Robustě, proto se také lépe sklízí strojově, což je levnější než ruční sklizeň
  • Arabica obsahuje více cukru – Arabica má v sobě 2x více cukru, což dodává Arabice právě její chuťovou rozmanitost

 

Jak rozeznat zrno Arabiky od Robusty?
Rozdíl mezi zrnky je jasný na první pohled. Zrno Arabiky je protáhlejší. Robusta bývá naopak více zakulacená. Dalším rozdílem je rýha uprostřed kávového zrna. Arabica má zakřivenější rýhu, Robusta má naopak rovnější rýhu.

 

Existují i další odrůdy kávy?
Jednoznačně ano. Existují například i různé pododrůdy Arabiky. Je to proto, že v různých zemích se pěstuje káva v rozdílných podmínkách. Postupem let se káva rozšiřovala po celém světě, proto v různých zemích docházelo k jejím přírodním mutacím.

 

Je lepší Arabica nebo Robusta?
Toto nelze jednoznačně určit. Každý z nás má jinou chuť, a proto každému jedinci chutná jiná odrůda kávy.

Závěrem můžeme shrnout obecné informace. Arabica má jednoznačně zajímavější a bohatší chuť, ale má vyšší kyselost. Robusta je naopak méně kyselá a má v sobě méně chuťové rozmanitosti. Robusta je bohatší na kofein a je levnější. To z ní ale samozřejmě nedělá méně kvalitní kávu.

 

 

Autor: dejsikafe.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz