Domácí kávový peeling

Peeling je jednoznačně jeden z nejoblíbenějších produktů pro péči o pleť. Věděli jste ale, že kávový peeling si můžete vyrobit snadno sami doma?

Kávový peeling má obrovskou výhodu. Vytvořit si ho totiž můžete z použité kávové sedliny a je tak zcela ekologický. Je také výborným pomocníkem pro rozzáření a omlazení pokožky.

 

Co je to kávový peeling?
Jedná se o směs najemno namletých kávových zrn, které se smíchají s dalšími složkami, například cukr, olej nebo sůl. Tato směs, která nádherně voní, vytvoří exfoliační přípravek, který odstraní odumřelé kožní buňky, vyhladí a rozzáří pleť. Je dobré vybrat si pro přípravu kvalitní kávu, jelikož obsahuje látky, které přestoupí do pokožky a ovlivní ji. Vybrat si ji můžete například v naší kategorii Zrnková káva, kde najdete kvalitní italská zrna.

 

Účinky kávového peelingu
Různé studie ukázaly, že kofein stimuluje krevní oběh a podporuje regeneraci pleti. Má též protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají odstraňovat otoky a zarudnutí pleti, to pak vede ke svěžejší pokožce a jejímu mladistvějšímu vzhledu.

 

Obličej a oči
Vedle omlazení pokožky obličeje Vám kávový peeling může pomoci v boji proti oteklým a zarudnutým očím. Kofein totiž rozšiřuje cévy a stimuluje tak tok krve. Pokud budete tento peeling používat okolo očí, sníží se kolem nich množství nahromaděné tekutiny v pokožce. Také další sloučeniny, které obsahuje káva, můžou napomoci ke snížení zánětu okolo očí.

 

Pomocník v boji proti celulitiděanthony-tran-Sd9A6NVHsd4-unsplash
Zde dámy zpozorněte! Kávový peeling je totiž více než vhodný pro boj proti celulitidě! Používejte denně čerstvou, mokrou kávovou sedlinu a jemně s ní drhněte v oblasti celulitidy. Vaše pokožka se po nějaké době prozáří a bude hladší. Rozhodně celulitidu nevyléčí, ale zmírní její projevy.

 

Káva a vlasy
Vlasy a pokožka Vaší hlavy mají přirozeně kyselé pH, stejně tak jako káva. V případě, že používáte kosmetiku s pH vyšším, než mají Vaše vlasy, můžou se Vám vlasy zmatnit, roztřepit konečky nebo jakkoliv jinak poničit vlasy. Pokud si tento peeling budete aplikovat na vlasy, může Vám pomoci znovu získat přirozené pH. Vlasy si můžete propláchnout studenou kávou po umytí nebo si můžete kávovou sedlinu vmasírovat do vlasů a nechat zhruba 1 minutu působit.

 

Recept na kávový peeling
Recept je velice jednoduchý a časově nenáročný na přípravu. Vytvořte si tak ekologického kosmetického pomocníka v pohodlí domova.

Ingredience:
Jemně mletá zrnková káva
Tuk (například olivový nebo kokosový olej)
Doplňkové složky: mořská sůl, med, hnědý cukr apod.

Postup:
1. Smíchejte v misce jeden šálek jemně namletých kávových zrn s půl šálkem vybraného tuku.
    (TIP: pro zvýšení exfoliace přidejte hnědý cukr nebo sůl, zhruba 1 polévkovou lžíci)

2. Tuto směs míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí a budou mít jednotnou strukturu.
3. Pokud jste si vybrali med, přidejte. Můžeme ho doporučit pro jeho hydratační vlastnosti.
4. Důkladně promíchanou směs přelijte do vzduchotěsné nádoby.
5. Pokud si peeling uskladníte v lednici, vydrží až 1 měsíc. Pozor ale, pokud změní svoji vůni nebo barvu.
   Je tak na čase ho vyhodit a vyrobit nový.

 

Jak se kávový peeling používá
1. Doporučujeme začít s čistou a vlhkou pokožkou. Maximalizujete tak jeho účinnost.
2. Naneste dostatečné množství kávové směsi na pokožku. Dobré je soustředit se na místa, které jsou
    náchylné k suchosti nebo hrubosti.

3. Vmasírujte peeling jemně do pokožky krouživými pohyby.
4. Opláchněte důkladně teplou vodou a osušte.
5. Pokud je to nutné, ošetřete Vaši pokožku ještě hydratačním krémem.
6. Pozor ale v případě, že chcete použít peeling kolem očí. Jelikož je pokožka kolem očí jemná a citlivá,
    kávový peeling spíše vklepávejte.

 

Věříme, že se Vám tento způsob využití odpadu z kávy může hodit, zvláště v případě, že zrnkovou kávu užíváte na denní bázi. Navíc účinky kávového peelingu jsou patrné již po prvním použití a proto věříme, že si tento recept zamilujete.

 

 

Autor: dejsikafe.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz