Druhy kávy

V dnešní době nestačí v kavárně říct „jednu kávu, prosím“. Doba, kdy existoval jen turek je ta tam. Nedoporučujeme si v kavárně či restauraci objednávat ani expreso nebo preso. Ačkoliv správný barista by Vám měl vše profesionálně a také trpělivě vysvětlit, i když se může ze začátku zdát poněkud zmatený Vaší objednávkou.

 

Základní druhy kávy
Espresso

Espresso doppio
Espresso ristretto
Espresso lungo
Espresso macchiato
Americano
Cappuccino
Caffé latte
Latte macchiato

 

Espresso
Espresso je základ, který si v kavárně můžete objednat. Většina druhů kávy je totiž založená právě na něm. Kvalita nápoje tedy záleží hlavně na něm.

Espresso se připravuje ze 7 g (někdy až 9 g) umleté kávy, přes kterou je protlačena tlakem voda. Správné espresso teče zhruba 15 vteřin a jeho objem je 30 ml.

 

Espresso doppio
Espresso doppio je silnější variantou espressa, protože obsahuje 2 porce kávy (tedy 14 g) a jeho objem je 60 ml.kavárna

 

Espresso ristretto
U tohoto druhu kávy se hodně často objevuje slovo piccolo. Rozhodně nedoporučujeme tento pojem používat v Itálii. V Česku se často právě ristretto skrývá pod tímto pojmem. Správný barista však i tento pojem přejde s úsměvem. 😊

Ristretto se připravuje ze 7 g (někdy až 10 g) kávy a jeho objem je 20 ml.

 

Espresso lungo
Lungo je pravá káva pro ty, kteří preferují větší šálek kávy. Pro představu se jedná o espresso dolité stejným poměrem horké vody. Není chuťově tak výrazné jako espresso.
Připravuje se ze 7 g (někdy až 10 g) kávy a jeho objem je 60 ml.

 

Espresso macchiato
Lahodné spojení silného espressa a jemného mléka. Jeho příprava je jednoduchá. Do připraveného dvojitého espressa (doppio) se přidá malé množství horké mléčné pěny. Pěna dodá kávě lehčí a krémovější strukturu. Také sníží intenzitu espressa a vytváří tak vyváženou chuťovou kombinaci.

 

Americano
Stejně tak jako lungo je i americano espresso doplněné horkou vodou v poměru 1 díl espressa 5 dílů vody.

Proč se mu říká americano? Údajně proto, že během 2. světové války bylo pro americké vojáky v Itálii espresso prostě moc silné a voda kávu zjemní.
Připravuje se z 7 g (někdy až 10 g) kávy a jeho objem je 150 ml.

 

Cappuccino
Skládá se ze 3 složek: espresso, ohřáté mléko a mléčná pěna. Všechny složky jsou oddělené. Můžete se však setkat i s modernější verzí cappuccina. V šálku pak objevíte espresso a velmi jemnou mikropěnu. Mikropěna se lépe spojí s espressem a celému nápoji dodá smetanovou chuť.
Připravuje se ze 7 g (někdy až 10 g) kávy a jeho objem je 150-180 ml.

 

Caffé latte
Od cappuccina se liší především svým objemem a podílem mléčné pěny. Jeho příprava je velmi snadná. Do jednoho espressa se přidá mléčná pěna. Obě tyto složky se tak krásně propojí. Můžete se také setkat s touto úpravou i v případě některých druhů čaje, například čaj masala nebo rooibos.
Pravděpodobně caffé latte dostanete ve vyšší skleněném hrnečku s ouškem. Připravuje se ze 7 g (někdy až 10 g) kávy a jeho objem je 250-300 ml.

 

Latte macchiato
Pozor, tento druh kávy nezaměňujte s caffé latte. Je to úplně jiný druh kávy. U latte macchiata se espresso přidává do mléka (u caffé latte je to naopak). Tento druh je navíc více pěnový, jelikož se hodně často používá pouze polovina espressa. Oproti caffé latte je macchiato do skleněného hrnečku vrstvené.

 

Další cizí názvy?
V kavárně můžete najít i další pojmy a vybrali jsme pro Vás ještě pár z nich, abyste nebyli ve světě kávy zcela ztraceni.

 

Au lait
Toto slovní spojení pochází z francouzštiny a znamená s mlékem. Kdykoliv toto spojení uvidíte u nějakého druhu kávy, vždy očekávejte mléko (většinou v poměru 1:1).kávy

 

Macchiato
Slovo pochází z italštiny a znamená to tečkovaný či skvrnitý. Pravděpodobně tento název vychází z mléčné pěny, ve které jsou vidět bublinky. V dnešní době se jedná především o velmi jemnou mikropěnu, která se šlehá horkou vodní parou.

 

Flat white
V poslední době je tato káva velmi populární. Pod tímto názvem se v šálku skrývá dvojité espresso se zhruba 1 cm mléka a mléčné pěny na povrchu.

 

Mocha
Mocha neboli mocchacino je caffé latte ochucené čokoládou. Složení je tedy stejné, ale je doplněné většinou čokoládovým sirupem nebo kakaovým práškem. Avšak tato káva není mezi znalci kávy oblíbená, jelikož čokoláda zde opravdu přebíjí chuť kávy.

 

Vídeňská káva
Tuto kávu rozhodně nedoporučujeme objednávat v restauraci nevalné kvality. Většinou totiž na stůl dostanete turka přelitého obrovskou porcí šlehačky ze spreje. Správně by měla být podávána jako espresso lungo s vrchovatou lžící pravé šlehačky.

 

Irská káva
Nejedná se o českého turka s levnou whiskey a tunou šlehačky ze spreje. Správně podávaná irská káva se skládá z filtrované kávy nebo espressa a 3-4 cl kvalitní irské whiskey. Navrch přijdou 2 cm vychlazené vyšlehané stále tekuté smetany.

 

Ledová káva
Pod pojmem ledová káva často restauratéři uvádějí kávu, která má v sobě zmrzlinu, studené mléko, šlehačku či ochucovací sirupy. Možností, jak připravit ledovou kávu je však spousta. Pokud Vám není jedno, jakou kávu Vám na stůl přinesou, vždy se zeptejte číšníka či servírky, co vše se v kávě, kterou připravují, nachází a jaký druh ledové kávy v dané restauraci připravují.

 

Con panna
Slovíčko je z italštiny a znamená se šlehačkou. Dostanete většinou espresso nebo espresso doppio doplněné právě šlehačkou.

 

Coretto
Zde mluvíme o něco luxusnější irské kávě. V podstatě se jedná o espresso doplněné nějakým druhem alkoholu. Především se pro tyto účely používá brandy, grapa nebo sambuca. Může být naservírováno zvlášť nebo rovnou zamíchané do kávy.

 

 

Autor: dejsikafe.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz