Jak na ledovou kávu?

S přicházejícími horky každý z nás jistě uvítá jinak teplé nápoje v ledové variantě – ledový čaj, ledovou čokoládu a také ledovou kávu. Víte, že ledových kávových nápojů je celá řada? Nyní se podíváme na ty nejoblíbenější a ukážeme si, jak na ně. Základem každé ledové kávy je kvalitní zrnková káva.

 

Najdete v ledové kávě dávku energie?
Mohlo by se zdát, že zchlazením káva přichází o účinky, které dodávají energii. Opak je ale pravdou. Led na kofein nijak nepůsobí.

 

Led
Všem asi došlo, že pokud se bavíme o ledové kávě, jednou z hlavních surovin je led. Pokud si chcete vychutnat ledovou kávu doma o samotě, bude Vám zcela jistě stačit tvořítko na led. Jestli si ale chcete ledovou kávu vychutnat s přáteli, může být pro Vás výrobník ledu tou správnou volbou. Výhodou je, že stačí nalít vodu, chvilku vyčkat, než se led vyrobí, a pak si užít spoustu ledových kostek. Výhodou výrobníku je fakt, že ledové kostky jsou čiré a takzvaně bez zákalu.

Ať už se rozhodnete pro výrobník nebo zůstanete u svého mrazáku, doporučujeme použít filtrovanou vodu. Výhodou je, že nebude z ledu cítit chlor.

 

Caffé Fredo
Caffé Fredo je velice rozšířenou formou kávového nápoje. Jedná se o italskou verzi řeckého frappé, jen místo instantní kávy je v nápoji jeden „shot“ espressa z namleté zrnkové kávy. Stejně tak jako frappé se rozmixuje s kostkami ledu, může se i zamrazit. Na pohled jsou tyto nápoje podobné.

Příprava:
1) Připravíme si nádobu a do ní nalijeme espresso.

2) Přidáme zhruba 90 ml mléka.
3) Přidáme 3 kostky ledu a rozmixujeme.

Takto rozmixovanou kávu podáváme ideálně ve vysoké sklenici a nejlépe s brčkem.

 

Ledové Frappéfrappe
Na tuto formu ledové kávy budete potřebovat instantní kávu. Jedná se totiž o tradiční způsob přípravy. Instantní káva je totiž to, co frappé dodává jeho specifickou příchuť.

Příprava:
1) Smícháme 1-2 čajové lžičky instantní kávy se studenou vodou nebo mlékem.

2) Přidáme ledové kostky a rozdrtíme ručním mixérem.
3) V mixéru nebo shakeru vyšleháme pěnu.

Kávu podáváme ideálně ve vysoké sklenici a dle chuti můžeme přidat šlehačku, zmrzlinu, různé sladké polevy, špetku kardamomu nebo skořici.

 

Ledová překapávaná káva
Co dělat, pokud doma nemáte instantní kávu, ani kávovar pro přípravu espressa? Můžeme použít i překapávanou kávu. V tomto případě je však nutné kávu v mrazáku pečlivě hlídat, jelikož časem ztrácí svoji chuť.

A jak tedy na její přípravu? Necháme kávu překapat do sklenice či karafy s ledem. Pokud to pro Vás není možné, přelijte výslednou kávu do sklenice s ledem.

 

Cold drip coffee
Pro ochlazení můžete též využít nápoj s názvem cold drip coffee. Nevýhodou ale je, že se jedná o časově náročnou přípravu. Studená voda z nádobky s ledem se nechá překapávat skrze namletou kávu ve filtru – kapka po kapce.

Proces výroby této kávy může trvat klidně celý den a nutností je drip tower. Jedná se o zařízení, které je poměrně drahé, ale výsledná chuť kávy je opravdu lahodná.

Nejlepší je tuto kávu podávat s malými zbytky ledu, tím se konzistence nápoje bude trošku podobat ledové tříšti. Při tomto procesu je důležité hlídat poměr ledu vůči vodě a kávě. Pokud přidáte pár kostek ledu navíc, může to mít za následek mdlou chuť.

 

Cold brewCold brew
Cold brew je další variantou přípravy ledové kávy. Stejně tak jako u cold dripu se využívá delší čas přípravy. Je ideální pro ty, kteří preferují výraznou chuť kávy a menší aciditu.

Jestliže nechcete kupovat konvičku pro přípravu studené kávy, je také možnost připravit si cold brew ve french pressu nebo jiné vhodné nádobě, která se zavírá víčkem se šroubováním.

Příprava:
1) Nameleme si nahrubo zhruba 40 g zrnkové kávy.

2) Kávu nasypeme do konvičky a zalijeme 200 ml vody.
3) Důkladně promícháme.
4) Utěsníme. V případě, že používáme konvičku, obalíme třeba potravinářskou folií.
5) Dáme do lednice a necháme 24 h extrahovat.
6) Po extrahování kávu přefiltrujeme.

Takto připravenou kávu servírujeme do sklenice s kostkami ledu.

 

Ledové cappuccino
Ano, i tento způsob přípravy kávy si můžete vychutnat v ledové variantě. Mimo teploty se liší i způsobem servírování. Místo klasického šálku si ho vychutnáte ve většině případů ve skle, aby bylo na první pohled vidět, jak se pěna odděluje od espressa.

Příprava:
1) Připravíme si 120 ml plnotučného mléka do sklenice o objemu 200 ml.

2) Klasicky si připravíme espresso a rozmixujeme ho se 3 kostkami ledu. Mixovaný nápoj musí mít výslednou podobu jemné béžové pěny.
3) Takto připravenou pěnu lijeme po lžičkách na povrch mléka ve sklenici. Espresso se tak krásně odděluje od mléka.

 

Ledové Caffé latte
Jeden z nejoblíbenějších teplých nápojů, který lze snadno přeměnit v osvěžující ledový kávový nápoj.

Příprava:
1) Nasypeme zhruba 5 ledových kostek do vysoké sklenice s objemem 300 ml.

2) Zalijeme vychlazeným mlékem.
3) Opatrně nalijeme espresso.

 

Káva AffogatoAffogato
Dalším vynikajícím druhem je Affogato. Můžeme ale říci, že se spíše jedná o dezert než o kávu. Samotné slovo affogato pochází z italštiny a překládá se jako utopený. Jedná se totiž o kopeček zrmzliny, který je potopený ve většinou silném espressu. Můžeme se také setkat s variantou, kdy se zmrzlina ještě přelévá likérem. Navíc se podává v ledově vychlazené sklenici. Pokud nemáte klasický kávovar na espresso, můžete použít i filtrovanou kávu. Důležité je vyrobit si silnou kávu.

Příprava:
1) Pokud chceme, necháme si předem namrazit sklenici v mrazáku.

2) Připravíme si šálek espressa.
3) Do namražené sklenice vložíme 1-2 kopečky vanilkové zmrzliny.
4) Zmrzlinu přelijeme kávou, případně můžeme přelít likérem dle chuti.

 

 

Autor: dejsikafe.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz