Jak namlít kávu?

Pro přípravu dobré kávy je důležitý výběr kvalitní zrnkové kávy a také její mletí. Tím myslíme úroveň hrubosti, na kterou je káva namleta. Hrubostí je totiž velmi ovlivněna chuť kávy. Špatným namletím můžeme docílit moc hořkého či kyselého šálku kávy. Před mletím je důležité si uvědomit, jak budeme kávu připravovat a podle toho pak kávu namlít. Například při metodě French press je důležité hrubší mletí, ale naopak při vaření espressa, kdy voda protéká rychle přes mletou kávu, je lepší zvolit jemnější mletí.

 

Jestliže si kávu melete sami, doporučujeme si zjistit, jaký druh mleté je právě to pravé pro Váš kávovar. Platí zde jednoduché pravidlo. Pokud Vám káva přijde moc kyselá, doporučujeme namlít příště jemněji. Naopak pokud Vám přijde až moc hořká, mletí by mělo být hrubší. Existuje také jednoduchá poučka. Pokud se Vám káva zdá příliš silná, namelte si ji příště více nahrubo. Naopak pokud se Vám zdá příliš slabá, zvolte příště jemnější mletí.ashkan-forouzani-lHD0fGARGuM-unsplash

 

Vítězem zde tedy budete, pokud vlastníte mlýnek, kde se dá nastavit hrubost mletí. Potěšením pro Vás potom je skvělá vůně čerstvě namletých kávových zrn a také chuť kávy ve Vašem šálku. Mlýnky existují elektrické i ruční. Poté stačí již jen zakoupit zrnkovou kávu na našem e-shopu, vyzkoušet hrubost mletí, která se Vám bude nejvíce zamlouvat, a už si jen vychutnat šálek lahodné kávy připravený přímo u Vás doma.

 

Mletí nahrubo
Mezi rozdrcenými zrnky kávy jsou velké mezery a díky nim má voda lepší průtok. Z kávy se nestihne vylouhovat tolik aromatických látek.

 

Mletí najemno
V případě mletí najemno jsou mezi rozdrcenými zrnky malé mezery a vodě se tak ztíží průtok. Káva je tak v kontaktu s vodou větší plochou a za stejný čas se uvolní více aromatických látek.

 

 

Autor: dejsikafe.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz