Jak si vybrat kávu do kávovaru?

Káva je jednoznačně jedním z nejvíce oblíbených a rozšířených nápojů. Hodně z nás si bez ní nedokáže své ráno ani představit. Další skupinou jsou lidé, kteří si svoji kávu vychutnávají během dne s nějakým sladkým dezertem. Ať už patříte do jakékoliv skupiny, je velmi důležité, aby káva měla dobrou kvalitu a aby byla správně připravená.

 

Na co se zaměřit?
V dnešní době existuje mnoho druhů kávy, která nabízí různé chutě a vůně. Na to má vliv spousta faktorů – půda, způsob sběru zrnek, pražení, zpracování. Každý z nás má individuální chuť, a proto nelze říci, která káva je lepší. To znamená, že to, co chutná právě Vám, nemusí chutnat dalšímu.

 

Arabica x Robusta
Existuje přes 100 druhů kávovníků, ale nejznámější je jednoznačně Arabica a Robusta.

Arabica má jemnou, ale velice intenzivní chuť a příjemné aroma. Arabica má přes 80 druhů. Druhy vznikají šlechtěním, křížením či jiným způsobem zpracování. Proto můžeme v těchto kávách nalézt ovocné a jemně bylinkové aroma nebo čokoládové a oříškové tóny.

Robusta je též velice rozšířená. Většinou má hořkou, zemitou až dřevitou chuť s obsahuje až 3x více kofeinu než Arabica. Často se mixuje s Arabikou, aby se vytvořila příjemná směs s vyšším obsahem kofeinu.

 

Formy kávy
Základní formou je zrnková káva, kterou je třeba před použitím namlít v mlýnku na kávu. Tento proces vyžaduje určitý čas, ale za odměnu dostanete silnější aroma a výraznou chuť ve Vašem šálku kávy. Úplně nejlepší je mletí kávy těsně před přípravou, aby nestihla zvětrat. Výhodou je jednoznačně určení hrubosti namletí, což též určuje chuť kávy.

Výhody: vydrží déle čerstvá, výraznější chuť a aroma, možnosti přípravy
Nevýhody: náročnější příprava, potřeba mlýnku či kávovaru s mlýnkem

Mletá káva
Příprava kávy v podobě mleté je určitě pohodlnější a rychlejší. Je ideální pro ty, kteří nemají čas nebo chuť si kávu namlít nebo nemají doma mlýnek.kapsle_1 Musíme zde ale upozornit, že bude mít o dost slabší chuť i aroma než zrnková káva. Pokud si kupujete mletou kávu, je nutné ji vybírat dle přípravy. Pro každý postup je totiž vhodná jiná hrubost mletí. Například pro filtrovanou kávu je vhodné středně hrubé až hrubé mletí, a naopak pro pákový kávovar je lepší jemné mletí.

Výhody: vydrží dlouho čerstvá, nenáročná na přípravu
Nevýhody: výrazně slabší chuť a aroma

 

Kávové kapsle, E.S.E. pody
Kávové kapsle (například Dolce Gusto či Nespresso) a E.S.E. pody se v poslední době staly velmi oblíbenými, a to především díky rychlé přípravě. Bavíme se zde o porcované namleté kávě, která je hermeticky uzavřená v plastových či hliníkových kapslích. Jednotlivé kapsle či E.S.E. pody jsou většinou ještě jednotlivě balené, aby byla zachována chuť a aroma kávy.

Výhody: velice snadná příprava, výrazná chuť i aroma, vydrží dlouho čerstvá
Nevýhody: potřeba vlastnit vhodný kávovar

 

Čerstvost kávy
Káva časem ztrácí svoji chuť a aroma. Čerstvost se řeší především u zrnkové kávy, která se před přípravou musí namlít. Abyste dosáhli nejlepší chuti kávy, je dobré ji spotřebovat do 3 až 12 měsíců od jejího pražení.

Je tedy důležité si hlídat datum pražení (popřípadě spotřeby). Pokud není na obalu uvedeno datum pražení, můžete se orientovat dle data spotřeby na obalu. Datum pražení lze z toho vypočítat.

 

Jak káva skladovat?
Aby Vaše káva vydržela dlouho čerstvá a voňavá, musíte dodržovat pravidla vhodného skladování. Káva je nejlepší skladovat ve tmě, suchu a bez přístupu vzduchu. Vzduchotěsné balení je opravdu základ. Nejideálnější je zipové zavírání a velice důležitý je také jednocestný ventil.

 

Stupně pražení kávy
Pražení kávy ovlivňuje chuťové vlastnosti kávy i množství kofeinu.  Jaký je ale rozdíl mezi jednotlivými stupni pražení? Velice zjednodušeně můžeme říci, že čím méně jsou zrnka pražená, tím více vystupují ovocné tóny. U déle pražených zrn jsou zdůrazněny naopak hořké tóny.

Rozlišujeme 4 základní stupně pražení, které se určují podle výsledné barvy kávových zrnek – světlý, střední, středně tmavý a tmavý.

 

Káva do automatického kávovaru
Automatický kávovar velice usnadní přípravu kávy. Sám si odměří porci kávy, nemele si zrnka, vyrobí kávu, případně si napění mléko, a nakonec se sám vyčistí. U plně automatického presovače je nejlepší volba čerstvá zrnková káva.

 

Káva do pákového kávovarukonvička, káva
Pákový kávovar je ideální pro ty, kteří chtějí mít tento proces pod kontrolou. Nejlepší volbou je zde opět zrnková káva, kterou si před přípravou umelete. Proto je důležité mít kvalitní mlýnek na kávu. Ideální je jemně namletá káva.

Další možností kávy do pákového kávovaru je za použití E.S.E. podů. Stačí když si pořídíte misku do páky pro E.S.E. pody. Dá se říci, že pod je „čajový sáček“ naplněný zhruba 7 g slisované kávy. Namísto toho, abyste si kávu museli sami mlít, vložíte do páky tento pod a klasicky si připravíte kávu. Existují i speciální kávovary, které slouží pro přípravu tímto způsobem. Pod vysokým tlakem potom vznikne z kávovaru espresso se správnou cremou.

 

Mletí kávy
Hrubost namletí kávy je důležité kvůli typu kávového nápoje. Různé přípravy kávy potřebují různé mletí. Jednoduše řečeno, hrubší mletí vyžaduje delší extrakci kávy, jemnější mletí vyžaduje kratší extrakci.

Ať už si kávu melete sami nebo ji za vás mele kávovar, vždy si můžete určit hrubost mletí. Při mletí se naruší struktura zrn a díky tomu se uvolní aromatické oleje, které nesou chuť a vůni.

 

Extra jemné mletí – příprava kávy v džezvě, struktura připomíná hladkou mouku

Jemné mletí – vhodná pro přípravu espressa, připomíná polohrubou mouku

Střední mletí – ideální pro moka konvice, připomíná hrubou mouku

Hrubé mletí – vhodné pro filtrovanou kávu (aeropress, chemex, vakuum pot), připomíná krupicový cukr

Velmi hrubé mletí – ideální pro přípravu ve french pressu

Extra hrubé mletí – připomíná mořskou sůl, ideální pro přípravu kávy cold brew

 

 

Autor: dejsikafe.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz