Přinášíme Vám několik tipů, jak uskladnit kávu, aby si zachovala své aroma a chuť, dokud ji nespotřebujete.
Stačí Vám pár jednoduchých bodů:
- Hlídejte si datum pražení zrnkové kávy.
- Prozkoumejte obal, ve kterém je zrnková káva zabalena.
- Vynikajícím pomocníkem je speciální dóza, kam můžete zrnka kávy přesypat.
- V žádném případě nedávejte svá kávová zrna do lednice.
- Celou kávu dopředu nemelte. Pokud si ji nemelete těsně před přípravou, uchovávejte pouze menší množství.
Čerstvá káva přímo z pražírny
Rozhodně se vyplatí, zkontrolovat si datum pražení. Skvělou chuť kávy si užijete, pokud je pražená maximálně před měsícem a namelete si ji těsně před přípravou kávy. Obecně se doporučuje otevřenou kávu zpracovat maximálně do dvou měsíců od pražení. Káva se nijak nezkazí, ale degraduje po této době její chuť.
Zkontrolujte si obal
V procesu pražení kávy se uvolňují plyny, který klasický sáček nafouknou až k prasknutí. Pokud je sáček vybavený jednostranným ventilem, vzduch se tak jednoduše dostává ven. Navíc se do něj nedostane nechtěný vzduch ani vlhkost.
Všechny naše pytlíky zrnkové kávy mají tento jednostranný ventil. Po otevření pytlíku, doporučujeme zbytek přesypat do dózy na kávu, kde Vám káva vydrží déle čerstvá.
Dóza na kávu
A zde se již dostáváme k samotné dóze na kávu, jelikož největší nepřítel čerstvě pražené zrnkové kávy jsou světlo, vlhkost a vzduch. A proto doporučujeme si tuto dózu pořídit. Je vybavena pístem s ventilem a těsněním. Díky tomu z ní vytlačíte ven přebytečný vzduch. Káva tak bude oxidovat daleko pomaleji nežli v sáčku. Nerezová dóza má výhodu, že nepohlcuje pach, takže ji můžete používat nejenom na kávu ale i na koření, čaj nebo sušenky.
Káva nepatří do lednice
Mnoho lidí dává svoji kávu do lednice, aby jim zůstala čerstvá. Ale na toto pozor! Káva je totiž jedním z nejúčinnějších pohlcovačů pachu. Můžete si toho všimnout například v parfumerii, kde u parfémů máte mističku s kávovými zrny. Najdete ji tam právě kvůli zneutralizování čichu. A právě díky této vlastnosti i v lednici natáhne všechny pachy, které potom cítíte ve výsledném šálku. A ještě k tomu káva po vyndání z lednice orosí, a tak navlhnou. Zničí se i výsledná chuť kávy a může to i poškodit mlýnek.
Mletá káva
Jak uchovávat mletou kávu? Pokud kávu namelete již zhruba po 10 minutách ztrácí svoje aroma. Proto se obecně doporučuje uchovávat namleté pouze malé množství. Pokud si ale přesto chcete namlít do zásoby nebo si koupíte mletou kávu, doporučujeme opět zakoupit dózu na kávu, která uchová chuť i aroma.
Základem pro přípravu kávy je jednoznačně kvalitní káva! A přesně takovou najdete v naší nabídce zrnkové kávy nebo mleté kávy. Navíc kávu neskladujeme dlouhodobě ve velkém množství, a tak je u nás opravdu čerstvá!
Autor: dejsikafe.cz