Jak využít odpad z kávy?

Pokud pijete klasického „turka“ nebo kávu z automatického či pákového kávovaru, rozhodně se nevyhnete zbytku kávy. Víte ale, že je škoda tuto kávovou sedlinu vyhazovat? V tomto článku se dozvíte, jak efektivně tento odpad využít.

 

Hnojivo
Kávový lógr je skvělým hnojivem. Pro své lehce kyselé pH je ideální k rostlinám preferujícím kyselejší půdu, například růže, azalky nebo hortenzie. Káva také prospívá zahradním borůvkám. Postup je zde velice jednoduchý. Stačí k rostlinám přidat vysušený lógr nebo můžete vytvořit tekuté hnojivo. Stačí zbylou kávu smíchat s vodou a nechat den odstát.

Jaký druh kávy je na hnojení lepší? Na druhu nezáleží. Důležité je dát si pozor na oslazenou kávu. Cukr způsobuje kvašení a toto hnojivo poté přitahuje mušky, co doma rozhodně nechcete.

 

Proti škůdcům
Škůdce na zahradě snad zná každý zahrádkář. Víte ale, že káva je skvělým pomocníkem v boji proti nim? Kávovou sedlinou můžete odpudit mravence, mšice a slimáky, kteří přišli poškodit Vaši úrodu. Nasypejte vysušenou sedlinu kolem rostlin, na kterých se Vaši škůdci pohybují nejčastěji. Můžete též vytvořit již zmíněné tekuté hnojivo, které nastříkáte na napadené listy.

Dobrou zprávu máme i pro majitele domácích mazlíčků. Jelikož káva odpuzuje škůdce, nabízí se tak skvělá možnost připravit odpuzovač blech pomocí psího šamponu smíchaného s trochou lógru.

 

Káva a pleťmletá káva
Máte rádi přírodní péči o pleť a vlasy? Z lógru se dá vytvořit jednoduše několik kosmetických pomocníků. Smíchejte vysušený lógr s mandlovým nebo kokosovým olejem a vytvoříte si tak domácí peeling, který navíc skvěle hydratuje.

Pro odstranění odumřelých kožních buněk se hodí i samotný lógr. Kofein zpevňuje pokožku a pomáhá i v boji proti celulitidě. Dále můžete například vyrobit i pleťovou masku, domácí mýdlo nebo masku na padající vlasy.

 

Čistič
Kávovou sedlinu můžeme využít i při čištění domácnosti. Odstraňuje velice účinně zaschlé nečistoty a je výborný na připálené hrnce. Kávu stačí nasypat na dno hrnce, nechat chviličku působit a umýt houbičkou.

Káva také úžasně pohlcuje pach. Výborným pomocníkem je například na pachy z potravin v lednici. Nasypejte na talířek trochu lógru a dejte ho do lednice, káva absorbuje všechny nežádoucí pachy.

 

Kompost
Pokud nechcete doma skladovat lógr či ho doma dále využívat, nevyhazujte ho do smíšeného odpadu. Kávová sedlina je vynikající na kompost. Přiláká totiž množství žížal, které kompost provzdušní a bude tak o mnoho výživnější.

 

Skladování kávové sedliny
Jak ale takový lógr skladovat doma? Pokud pijete tureckou kávu, je velice důležité nechat lógr nejprve pořádně okapat a potom vysušit. V případě, že používáte automatický kávovar, sedlina je téměř suchá. Pokud budete skladovat nevysušený lógr, začne Vám s největší pravděpodobností plesnivět. Je proto velice důležité kávovou sedlinu rozložit v tenké vrstvě na pečící papír a nechat vysušit.

Vysušenou kávovou sedlinu skladujte jako kávu. Je dobré použít vzduchotěsnou nádobu, kterou pečlivě uzavřete tak, aby do ní nemohla vlhkost. Takto Vám vydrží klidně i několik měsíců.

 

 

Autor: dejsikafe.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz