Káva je pro mnoho lidí každodenním rituálem, časem pro sebe nebo také společenskou záležitostí. Je to možné i bez kofeinu, přestože kofein je důvodem mnohých, proč vůbec kávu pijeme. Kofein se dá považovat za životabudič, ale stejně tak může zkomplikovat život v případě, že se užívá nadměrně nebo pokud na něj někdo má zvýšenou citlivost. Existuje však pár způsobů, jak se kofeinu z kávových zrn zbavit a tím tak některým umožnit vychutnání šálku kávy bez rizika.
Samozřejmě se nemusíme ihned bavit o zdraví. Někdo pouze preferuje kávu bez kofeinu. Celkově se dá říct, že zájem o kávu bez kofeinu roste i z důvodu vyššího zájmu o zdravý životní styl. Tato káva je v dnešní době též mnohem více dostupnější. Již se s takovou kávou můžeme setkat i v kavárnách. V tomto článku se blíže podíváme na proces výroby, různé druhy a jejich chutě.
Výroba
Bezkofeinová káva je klasická káva, která byla zbavena kofeinu. Je několik možností, jak toho dosáhnout. Všechny mají stejný cíl, a to zachovat chuť a aroma kávy. Nejvíce se ale používají dvě z nich.
1) Chemická dekofeinizace
Tato metoda je nejběžnější. Zrnka kávy se ponoří do vody s rozpouštědly. Například se používá methylenchlorid nebo ethylacetát, protože na sebe váží kofein. Zrnka se omyjí a zbaví chemikálií, které na sobě mají právě kofein. Dříve byla tato technika velice kritizována kvůli chemikáliím, ale v dnešní době moderních technologií je zajištěna minimalizace zbytků v zrnech.
2) Dekofeinizace pomocí vody
Jedná se o další velmi používaný způsob, který se používal již v 80. letech minulého století. Zde se rozpouští kofein pomocí vody místo chemikálií. Kofein z kávových zrn se rozpustí ve vodě s dalšími látkami, které spolu tvoří aroma a chuť. Kofein je následně odstraněný filtrem, protože má větší molekuly než ostatní látky, a proto ho filtr lehce zachytí. Tahle metoda je výrazně ekologičtější, jelikož nezanechává nechtěné pachové a chuťové stopy nebo zbytky chemikálie. Nevýhodou této metody je ale její časová náročnost, a navíc při tomto procesu většinou dochází ke značnému úbytku.
3) Dekofeinizace pomocí CO2
Jedná se o nejnovější metodu a přináší několik benefitů. Kávová zrna jsou zde totiž zbavena nechemickou cestou. Kávová zrna se nejprve napaří a za velmi vysoké teploty se vystaví proudu oxidu uhličitého, který je zahřátý na velmi vysokou teplotu. Do CO2 se následně vylouhuje pouze kofein a ostatní látky zůstanou vevnitř zrn. Tato metoda je nejšetrnější, jelikož zachovává chuťové složky kávy, je též zdravotně nezávadná a nejméně zatěžuje životní prostředí. Obrovským benefitem je také zachování zdraví prospěšných látek, například antioxidantů.
Druhy bezkofeinové kávy
Pro odstranění kofeinu můžou být použita jakákoliv zrna. Proto máte svobodný výběr založený čistě na vašich preferencích. Můžete tak nají t bezkofeinovou arabiku i robustu nebo směsi. Stejně tak tomu je u pražení. Můžete tak najít kávy s podtóny oříšků, květin i ovoce. Pokud je na dekofeinizaci zvolena šetrná metoda, rozdíl v chuti je potom minimální. Bezkofeinová káva je tak skvělou alternativou pro ty, kteří si chtějí vychutnat voňavý šálek kávy bez vystavení účinkům kofeinu. Musíme si však uvědomit, že tato káva může ztratit některé prospěšné látky při procesu dekofeinizace. Káva může ztratit antioxidanty, minerály a vitamíny.
Autor: dejsikafe.cz