Do kávy si můžete přidat ledacos. V některých koutech světa si dávají do kávy například sůl, máslo nebo vejce. Ale tou nejpoužívanější surovinou je jednoznačně mléko. Ale ani výběr mléka není tak jednoduchý. K dobré kávě se hodí dobré mléko. Jenže jaké? Trvanlivé nebo čerstvé? A kolik tuku? Na to se zaměříme v tomto článku.
Jaké mléko je nejlepší do kávy?
Za nejlepší mléko je považováno jednoznačně plnotučné, protože tuk ovlivňuje chuť nejen samotného mléka, ale také může za krémovou texturu, které mléko získá při šlehání tryskou. A musíme si uvědomit, že mléko je základem pro celou řadu kávových nápojů od cortada až po latte, takže si rozhodně vyplatí zvolit kvalitní mléko. Přestože existuje spousta alternativních veganských mlék (například ovesné nebo sojové), ale jejich vlastnosti jsou velice odlišné a baristovi se sním tak může pracovat o něco hůř. V případě že tedy nemáte důvody, proč se vyhnout klasickému mléku, je plnotučné kravské mléko tou správnou volbou.
Čerstvé nebo trvanlivé?
Pokud navštěvujete kavárny, určitě jste si všimli, že ve většině z nich používají běžné trvanlivé plnotučné mléko. To má zcela jistě pro běžný provoz mnoho výhod. Je trvanlivé, a proto se tak může skladovat i mimo ledničku. Navíc k tomu má dlouhou dobu trvanlivosti, a tak ho může mít podnik nakoupeno do zásoby. Jeho nevýhodou je ale právě jeho sterilace, která se dělá v procesu výroby. To může mít vliv na chuť samotného mléka a také na jeho texturu. Oproti tomu čerstvé mléko může mít plnější chuť i krémovější texturu, což může souviset s vyšším obsahem tuku. Čerstvé mléko ale obsahuje více mikroorganismů, a proto může u citlivějších osob vyvolávat trávící potíže a také jej nelze skladovat dlouhodobě. Také je velice důležité toto mléko kupovat u spolehlivého dodavatele.
Co si z toho tedy vzít?
Abychom to celé shrnuli, jestliže máte k dispozici čerstvé mléko, které máte od spolehlivého farmáře, je to rozhodně skvělá volba. A navíc pokud nemáte potíže s trávením, určitě doporučujeme používat toto mléko do vaší kávy. Jestliže se ale budeme bavit o použití v kavárnách, je to absolutně nereálné, jelikož když se nebudeme dívat na cenu, je velice náročné jeho skladování a může zákazníkovi vyvolat určité trávicí potíže.
U mléka to nekončí
Rozhodně se nezastavujte pouze u výběru mléka. Je velice důležité, si také vybrat kvalitní kávu. Je důležité si uvědomit, že bez dobré a čerstvé kávy nepřipravíte kvalitní šálek kávy. Proto doporučujeme sáhnout po zrnkové kávě z naší nabídky.
Autor: dejsikafe.cz