Káva a hubnutí

Pokud se snažíte zhubnout a máte rádi kávu, jistě jste si již položili otázku, zda je dobré kávu při hubnutí pít či nikoliv. Také Vás jistě zajímá, jestli ji můžete pít s plnotučným mlékem nebo zda si ji můžete dle Vaší chuti osladit. Na tyto otázky se v tomto článku zaměříme!

 

O kávě
Jak všichni víme, káva obsahuje kofein. Dá se říci, že ten na náš organismus působí stimulačně. Po vypití šálku připraveného z kvalitní zrnkové kávy můžeme pozorovat, že často odstraní naši únavu a zvýší pozornost. To můžeme považovat za příjemný a užitečný efekt.

Dále obsahuje spousty pozitivně působících látek. Mezi nejužitečnější účinky můžeme zařadit antioxidační a protizánětlivé, které jsou právě pro příznivý účinek na kardiovaskulární a neurologické zdraví zkoumány. Mezi nejvýznamnější látky můžeme zařadit polyfenolické látky (kyselina chlorogenová), alkaloidy (kromě kofeinu například trigonellin) nebo diterpeny (kafestol, kahweol).

Kyselina chlorogenová je velice příznivá pro střevní mikroflóru, jelikož stimuluje růst Bifidobacterií. Káva navíc dokáže urychlit vyprazdňování, jelikož má vliv na gastrointestinální motilitu.

 

Má káva nějaké negativní účinky?
Samozřejmě. S každým plusem přijde i mínus. Na každého jedince káva působí jinak, proto se u některých může vyskytnout například problém se spánkem.

Dále může mít káva za vinu zvýšení krevního tlaku. I když účinky se nezdají být tak výrazné, obecně se lidem s hypertenzí doporučuje porada s lékařem.

Obecně se traduje, že káva dehydratuje. Ovšem toto tvrzení nemůžeme tak docela potvrdit. Nicméně se stále doporučuje s šálkem kávy vypít i sklenici vody. Pitný režim je přeci také důležitý a podporuje zdravé hubnutí.

Dále se také nedoporučuje pít intenzivně kávu v období těhotenství. Může totiž zvýšit riziko nízké porodní hmotnosti. Kávu ale není nijak nutné zcela vyloučit.

 

Spánek a káva
V případě, že trpíte problémy se spánkem, rozhodně nepijte kávu a další nápoje obsahující kofein méně než 6 hodin před spánkem. Trvá totiž 2,5 – 4,5 hodiny, než dojde k biologickému rozpadu kofeinu. Samozřejmě si zde musíme opět uvést, že u každého z nás trvá tento rozpad jinou dobu, protože někteří metabolizují kofein rychleji a jiní naopak pomaleji.

Pokud jste na kofein citliví, můžete po vypití kávy v pozdějších hodinách pocítit bušení srdce, nervozitu a někdy až úzkostné stavy. Můžete mít též problémy s usínáním a kvalitou spánku.

Pokud některým z těchto problémů trpíte, doporučujeme kávu konzumovat v dopoledních hodinách.

 

Kolik kávy denně?
FDA doporučuje denně maximálně 400 mg kofeinu. Jeden hrnek kávy obsahuje v průměru zhruba 100 mg kofeinu. Jedná se zde pouze o orientační množství. Šálek může mít 50–400 mg kofeinu.

Jak jsme si již řekli, reakce člověka na kofein je zcela individuální. Účinky jsou dány tolerancí na kofein, genetikou a také zdravotním stavem. Pokud kofein užíváte pravidelně, může se Vám stát, že budete muset dávku neustále zvyšovat, abyste pociťovali alespoň nějaké účinky. Pro efektivitu účinků kávy, doporučujeme přestávky v pití kávy, tedy v příjmu kofeinu.

 

Káva a hubnutí
Výsledky studií nejsou jednoznačné, ale můžeme z části tvrdit, že káva mírně potlačuje chuť k jídlu.Snídaně a káva

Kofein zrychluje metabolismus zhruba o 3-11 % a stimuluje lipolýzu, to znamená rozklad tuků. Po vypití kávy se zvýší termogeneze neboli výdej energie pro výrobu tepla, a to pak stimuluje oxidaci tuků. Tento je efekt je ale pomalý, a proto se nespoléhejte při hubnutí pouze na pití kávy. Obecně můžeme říci, že káva Vaše hubnutí pouze podpoří, ale nezhubnete po ní x kilogramů. Důležitá je také vyvážená strava.

Po vypití šálku kávy se cítíte nabuzení a takzvaně Vás „nakopne“. To pak může mít pozitivní vliv na cvičení. Káva Vám tak může zvýšit výkon a podpořit spalování tuků i při běžných aktivitách.

 

Káva s plnotučným mlékem?
Rozhodně ano! Do kávy si většina lidí dává zhruba 0,05-0,1l mléka. Rozdíl mezi plnotučným a polotučným mlékem jsou pouze 2 g tuku na 0,1l, to znamená 76 kJ.

Samozřejmě pokud za den vypijete 1l mléka, má potom smysl uvažovat o změně. Ale pokud si plnotučné mléko užíváte pouze v kávě, rozhodně není potřeba nic měnit a užijte si svůj šálek kávy s mlékem.

 

Káva s cukrem?
Opět, rozhodně ano! Rozhodně je dobré, naučit se kávu pít zcela bez cukru. Pokud ale sladíte přiměřeně, například 1-2 lžičky, můžeme zcela s jistotou říct, že je to rozhodně lepší, než si kávu zpříjemnit sladkým dezertem nebo sušenkami. 8 g cukru obsahuje 136 kJ, takže dezert nebo zmíněné sušenky, obsahují rozhodně daleko více!

 

Přídavky do kávyKáva karamel
Musíme si ale také uvědomit, že je zásadní, co si do kávy přidáme. Energetická hodnota kávy je takřka nulová. A jak jsme si již řekli, trocha cukru a mléka rozhodně nevadí.

Jednoznačně ale záleží na množství a dalších ingrediencích, které si do kávy přidáte. Bavíme se o šlehačce, zmrzlině, koňacích, sirupech a dalších dobrotách. Tyto a další přísady Vám totiž energetickou hodnotu raketově zvýší. Pozor také na nápoje z automatů a různých kaváren, kde se z Vaší oblíbené kávy s různými přídavky, stává kalorická bomba.

 

Je velice důležité si vybrat kvalitní kávu. Káva by měla rozproudit energii a nastartovat metabolismus a nejlepší je tak pít kvalitní zrnkovou, kterou si namelete přesně dle Vaší chuti. Proto neváhejte a vyberte si z naší nabídky kvalitní italské zrnkové kávy.

Pokud míváte hektické dny a mletí kávy je pro Vás zdržování. Doporučujeme se podívat na kapsle či E.S.E. pody, které Vám přípravu kávy ohromně zjednoduší a urychlí! Šálek kávy Vám kávovar vykouzlí během několika vteřin. Pokud nevíte, která káva by Vám přesně chutnala, připravili jsme pro Vás degustační sady, kde si vyberete přesně tu, která Vám chutná!

 

 

Autor: dejsikafe.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz