Káva vs energy drink

Kofeinový nápoj má výhody i nevýhody. Jelikož je stále více rozšířený, je také velice důležité vědět, jak tyto nápoje ovlivňují naše zdraví.

 

Káva = přírodní energetický nápoj
Káva je velmi oblíbená díky svému povzbudivému účinku a bohatému aroma. Obsahuje přirozené množství kofeinu a nemá v sobě skoro žádné přísady a konzervační látky. Navíc je také téměř bez kalorií, v případě že si ji vychutnáváte černou a bez přidaného cukru. Obsahuje také vitaminy B2 a B5, draslík, niacin a hořčík. Pokud kávu konzumujete pravidelně, rozhodně využíváte jejích výhod, jako například zlepšení fyzické výkonnosti, koncentrace nebo prevenci před určitými onemocněními (cukrovka, Parkinsonova choroba). V kávě můžeme též nalézt antioxidanty, které můžou chránit buňky před poškozením.

Obrovská výhoda kávy spočívá také v tom, že můžete kontrolovat a výrazně ovlivnit sílu a chuť výsledného šálku. Sami se pak můžete rozhodnout, zda si kávu osladíte a jak moc, jestli do ní přidáte mléko a podobně.

Pozor ale na nadměrnou konzumaci kávy! Může vést k nervozitě, nespavosti, neklidu žaludku nebo třeba zvýšenému tepu. Také si na kofein můžete velmi lehce zvyknout a v případě, že si kávu nedáte, můžou objevit abstinenční příznaky (nejčastěji bolest hlavy).

Také je velice důležitý výběr kvalitní kávy. V naší kategorii Zrnková káva najdete italskou kávu od různých výrobců.

 

Energy drink a jeho funkčnostenergy drink
I přes to, že je káva klasikou a je na trhu o mnoho déle, energy drinky se těší stále větší oblibě především mezi mladými lidmi. Tento nápoj velmi rychle zvýší hladinu energie a výkon. Pyšní se především vysokým obsahem kofeinu, často obsahuje také taurin, guaranu a některé z dalších stimulantů. Navíc energy drink se často konzumuje rychleji a například jenom na zahnání žízně. Výhodou je, že ho seženete v podstatě kdekoliv a vypít ho můžete taktéž téměř kdekoliv a kdykoliv.

 

Jsou energy drinky škodlivé?
Největším problémem energy drinků je jednoznačně vysoký podíl cukru. Cukr sice dodává rychle energii, ale může také přispět k obezitě či zubním kazům. A v kombinaci s kofeinem pak může vést ke zvýšenému tlaku, srdečním či trávícím problémům.

 

Podíl kofeinu v kávě a energy drincích
V jednom šálku překapávané kávy (zhruba 240 ml) najdeme v průměru 80–100 mg kofeinu. Espresso má zhruba 63 mg kofeinu ve 30 ml.

Průměrný energy drink o objemu 250 ml může mít v sobě 80-150 mg kofeinu, v dnešní době již nalezneme i vyšší obsah (až 200 mg). Doporučená denní dávka kofeinu pro dospělého člověka je daná na 400 mg.

 

Energy drink a konzumenti
V dnešní době můžeme téměř všude najít velký výběr různých energy drinků a jejich pestrobarevných plechovek a různých motivů. U teenagerů jsou tyto drinky ale velice populární a kupují si je při skoro každé návštěvě obchodu. 
Energy drinky se staly součástí takzvané moderní kultury a můžou tak být společenským nápojem spojeným s aktivitami mládeže. Často se můžeme setkat s agresivním marketingem a obrovskou propagací, a to má obrovský vliv na oblíbenost mezi mládeží.

 

Srovnání kávy a energy drinku

Káva Energy drink
0 kcal 46 kcal / 100 ml
60-100 mg kofeinu 80-200 mg kofeinu
může být bez cukru cca 12 g cukru / 100 ml
zdroj antioxidantů možné riziko ADHD u mladých

 

 

Můžeme tedy na závěr shrnout, že káva má mnohem více prospěšných účinků než samotný energy drink a je také výrazně zdravější. Tak neváhejte a omrkněte naši nabídku Zrnkové kávy a vyberte si zdravější variantu pro zvýšení energie. Pokud preferujete energy drinky z důvodu ledového osvěžení, máme pro Vás hned několik tipů, jak si skvělou ledovou kávu připravit u Vás doma. Návod na přípravu některých druhů ledových káv najdete v našem článku Jak na ledovou kávu?.

 

 

Autor: dejsikafe.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz