Kávové kapsle Nespresso a jejich historie

Jako první představila kávové kapsle značky Nespresso v polovině 80. let 20. století firma Nespresso a staly se od té doby velmi oblíbené po celém světě. V dnešní době můžeme druhů kávových kapslí najít nespočetně mnoho, takže je z čeho vybírat a můžeme si tak vychutnat téměř jakýkoliv nápoj.

 

Kávové kapsle
Kapsle se staly velmi oblíbenou a pohodlnou variantou, jak si vychutnat šálek kávy v pohodlí domova. Jedná se o malé kapsle na jedno použití s obsahem pražené mleté kávy, které se jednoduše vloží do kávovaru. A co se děje uvnitř kávovaru? Kávovar vloženou kapsli propíchne a protlačí skrze ni horkou vodu a tím vytvoří šálek lahodné kávy.

 

Historie kávových kapslí Nespresso
Nápad se zrodil v hlave švýcarského vynálezce a inženýra Erica Favre společnosti Nestlé, který chtěl své ženě Anně-Marii dokázat, že dokáže vyrobit nejlepší espresso.

Proto se vydal do Itálie a tam pak našel inspiraci pro skvělou kávu. Všiml si, že spousta místních navštěvuje kavárenský bar, a rozhodl se, že se od personálu naučí různé triky a dozví se jejich tajemství. A tak se také stalo, barista mu prozradil, jak připravit lahodnou kávu.

Klíčem pro skvělý výsledek je neustále tahat a pumpovat páčky na kávovaru. Zvyšuje se tlak a mění se tak způsob extrakce kávy. Při tomto procesu dojde k uvolnění chutí a vůní a výsledkem je dokonalý šálek espressa.

Eric Favre poté v roce 1675 vynalezl prototyp prvního stroje a prezentoval ho společnosti Nestlé. Bohužel ale firma nebyla z jeho nápadu nadšená.

 

První kapsle NespressoKávové kapsle v ruce
Až v roce 1986 začal kávové kapsle produkovat tehdejší ředitel firmy Helmut Maucher. Firma se ale velice bála neúspěchu, a tak začala kapsle vyrábět pod záštitou nové značky Nespresso.

Značku Nespresso a její kávovary nejprve firma prezentovala jako univerzální a jednoduše použitelný kávovar především pro firmy, hotely, bary či kanceláře. Tento prodej ale příliš nevycházel. Začátky společnosti byly velice těžké, a proto byl Eric Favre nucený společnost v roce 1991 opustit.

Jeho místo nahradil Jean-Paul Gaillard roku 1988, ten přišel s inovativním způsobem prodeje kávovarů. Jestliže firma chtěla s prodejem kávových kapslí uspět, musela najít jinou cestu a jinou cílovou skupinu. Místo míření na podniky se zaměřili na domácí spotřebitele a představil jim kapsle jako luxusní zboží. Prodejní cena kapslí se dokonce zvýšila zhruba o 50 %. A ono to fungovalo! Také vymysleli klub Nespresso a díky němu získali zákazníci pocit, že jsou součástí exkluzivní kávové společnosti.

 

Patent na kávové kapsle
Ale kdo tedy stojí za vznikem kapslí? Favre nebo Nespresso? Tento boj o patent započal a trval až do roku 2003, kdy podepsali mír. Favre vydal v roce 2014 knížku, ve které uvádí své chyby, díky kterým se ale posunul kupředu.

Nespresso se těšilo své popularitě hlavně v 90 letech. Postupně se však začaly objevovat další větší firmy, které vyráběly kávové kapsle s novou, vylepšenou technologií. Dnes se na světě nachází zhruba 400 společností, které kávové kapsle vyrábí.

 

Kávové kapsle – trend
Kávové kapsle Nespresso
prošly během let několika trendy, a ty způsobily změny preferencí spotřebitelů a technologické pokroky. A právě proto se kávové kapsle těší své veliké oblibě.

 

Rozmanitá nabídkaKáva, pára
V dnešní době je nabídka kávových kapslí opravdu velmi rozšířená. Téměř všechny značky nabízí širokou škálu příchutí a směsí tak, aby vyhověly všem preferencím zákazníků.

Najdete tak espresso, cappuccino, latte, hořkou čokoládu i různé ochucené kávy. Opravdu si vybere i ten nejnáročnější zákazník. Trh se i nadále rozrůstá a snaží se udržet krok s nejnovějšími trendy.

 

Může se v kapslích nacházet výběrová káva?
Samozřejmě! Na trhu se nachází i kapsle naplněné kvalitní výběrovou kávou, které udělají výslednou kávu zcela neodolatelnou. Nemusíte si tak již mlít kávová zrna nebo zvládat alternativní metody přípravy kávy.

 

Udržitelnost
Jelikož se spousta zákazníku zajímá o životní prostředí, přišly firmy s udržitelnými kávovými kapslemi a nabízejí tak ekologické varianty z biologicky rozložitelných a kompostovatelných materiálů a snižují tak dopad kávových kapslí na životní prostředí.

Profesor Hill z chemického inženýrství z University of Bath zohlednil ve svém výzkumu všechny fáze výroby kávy. Začal klást důraz na růst zrn, zbavování se odpadu a také hodnotil dopad na životní prostředí, klima a spotřebu vody. Přišel na to, že kávové kapsle jsou na druhé místě ekologické přípravy kávy.

 

Nespresso kávové kapsle můžete najít i v naší nabídce. Můžete si vybrat například ze značek Lavazza, Caffé Borbone, Caffé Toraldo nebo Caffé Kimbo. Všechny obsahují kvalitní italskou praženou kávu.

 

 

Autor: dejsikafe.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz