Kávové zvyky ze světa: Jak se pije zrnková káva v různých zemích?

Zrnková káva je oblíbená doslova po celém světě, ale každá země si ji připravuje a vychutnává trochu jinak. Někde se pije ve spěchu u baru, jinde je to rituál na celý večer. V tomto článku se podíváme na ty nejzajímavější zvyky napříč kontinenty. Třeba vás některé inspirují k vyzkoušení nové chuti nebo přípravy!

 

Itálie – espresso jako každodenní rituál
Italové berou zrnkovou kávu velmi vážně a nejčastěji ji pijí formou espressa. Malý šálek opravdu silné kávy si dávají několikrát denně, často jen narychlo ve stoje přímo u baru. Nenechte se ale mýlit, umí si vychutnat i cappuccino, ale to si dopřávají výhradně dopoledne. Odpoledne byste si s cappuccinem vysloužili nechápavé pohledy.

 Espresso se šlehačkou

Mexiko – kořeněná káva s piloncillem
V Mexiku se tradičně připravuje café de olla – zrnková káva vařená s celou skořicí a tmavým třtinovým cukem zvaným piloncillo. Výsledkem je aromatická a jemně kořeněná káva, která se servíruje horká. Velice často ji dostanete v hliněném hrnku. Tento nápoj je velice oblíbený hlavně při chladnějších večerech.

 

Turecko – káva s lógrem a prorokování budoucnosti
Turecká zrnková káva je jemně mletá a vaří se v džezvě. Pije se pomalu a s lógrem. Po dopití mají Turci někdy ve zvyku „číst“ z usazeného lógru budoucnost. Nejedná se pouze o nápoj, ale o společenskou událost, která spojuje lidi.

 

Švédsko – Fika aneb káva s duší
Ve Švédsku má zrnková káva své pevné místo díky rituálu Fika – jedná se o přestávku na kávu a sladké pečivo. Švédové si nejčastěji připravují filtrovanou kávu, kterou pijí spolu s přáteli, kolegy nebo rodinou. Fika není jen o pití kávy, ale o zastavení se a užívání si přítomného okamžiku.

 

Rakousko – kavárenská elegance
Rakousko, zejména Vídeň, je známé svou bohatou kávovou kulturou. Zrnková káva se tu podává na mnoho způsobů – od klasického vídeňského melange (něco mezi espressem a cappuccinem) až po einspänner (silné espresso se šlehačkou). Káva se zde pije pomalu, itálské v historické kavárně se sklenicí vody a kusem dortu.

 

Ledová bomba s kondenzovaným mlékem
Vietnamci zbožňují intenzivní chuť zrnkové kávy, obvykle z Robusty. Kávu připravují za pomocí nerezového filtru phin a kávu servírují se slazeným kondenzovaným mlékem jako například cà phê sữa đá – tedy ledová káva s mlékem. Výsledkem je sladký, silný a osvěžující nápoj, který vás nakopne i v tropickém vedru.

Espresso, cappuccino

Etiopie – káva jako posvátný rituál
Etiopie je kolébka zrnkové kávy. Tradiční kávový obřad zahrnuje ruční pražení, mletí a vaření kávy v hliněné konvičce zvané jebena. Káva se podává ve třech kolech – každé slabší než to předchozí. Při tomto obřadu se běžně podává i popcorn nebo chléb.

 

Japonsko – umění precizní přípravy
V Japonsku je zrnková káva symbolem estetiky a přesnosti. Velmi oblíbená je metoda pour-over neboli ruční přelévání kávy přes papírový filtr. Japonci si potrpí na čistou chuť a vizuálně dokonalé podání. Mezi trendy patří také cold brew – káva, která se louhuje ve studené vodě a je ideální pro horké letní dny.

 

Zrnková káva spojuje svět
Jak je vidět, zrnková káva je více než nápoj – pro mnohé je to způsob života, kulturní dědictví a občas i společenský rituál. Ať už máte raději italské espresso, sladkou vietnamskou kávu nebo pomalou švédskou fiku, každý šálek kávy nabízí možnost ochutnat kousek světa.

 

Chcete si doma připravit kávu ve stylu některé z těchto zemí? Vyberte si kvalitní zrnkovou kávu a pusťte se do experimentů. Vaše chuťové buňky vám určitě poděkují!

 

 

Autor: dejsikafe.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz