Mokka konvička

Když se řekne káva okamžitě nás napadne Itálie. A jaká káva se pije nejčastěji v Itálii? Espresso, odpoví každý, koho se zeptáte a je jedno, jestli je dělána ze zrna, různých kapslí nebo E.S.E. podů. To je jistě pravda, ale kolik domácností tam má přístroj na espresso? Na espresso se tam chodí do kavárny, ale 90 % domácností má doma mokka konvičku a většinou ne jednu.

 

Mokka konvička vznikla za účelem napodobení espressa v dobách kdy přístroje na espresso byly výsadou kaváren a restaurací. Tehdy byly drahé a neskutečně velké, proto vlastně vznikla mokka konvička jako jednoduchá a levná varianta přípravy kávy doma. Historie vzniku konvičky je zajímavá svou inspirací. Vynálezce sledoval při praní ve veřejné prádelně ohřívání a dávkováníMokka konvička nalévání vody a mýdla k praní a napadlo ho, že kdyby se systém zmenšil a trochu zjednodušil, bylo by možné takto ohřátou horkou vodu využít i v kuchyni. Tak se začala psát historie mokka konvičky. Typická konvička je z hliníku, což by se mohlo v dnešní době zdát divné, ale ve třicátých letech vyhlásil Mussolini hliník jako hlavní kov Itálie. Postupem času byly pokusy konvičku udělat i z jiných materiálů, ale kupodivu z hliníku je mokka snad nejchutnější. Italské hospodyňky nikdy nemyjí nádobu, kde se voda ohřívá. Díky tomu nádoba chytá patinu a usazuje se tam vodní kámen. Mnohdy je v nádobě i centimetrová vrstva vodního kamene, díky tomu voda nepřichází tolik do styku s kovem, ale ohřívá se vlastně o vrstvu kamene. Jakmile se voda ohřeje na bod varu, vznikne pára, která začne protlačovat vřící vodu přes kávu a dále nahoru do sběrné nádoby. Od chvíle varu je to otázka okamžiku. A jako jedna z mála vydržela v takřka nezměněné podobě dodnes.

 

Káva podávaná z mokka konvičky je sice jiná než espresso v kavárně, ale není zase tak moc rozdílná. Káva z mokka konvičky zaujme svojí plnou chutí, kde jsou identifikovatelné většinou chutě čokolády, kakaa, lehce ořechů a dřeva. V mnoha italských domácnostech je mokka první káva dne. A příprava není složitá a má své kouzlo. Neláká vás, občas ráno zapomenout na stres z nastávajícího dne, v provoněné kuchyni si nalít horkou kávu z konvičky a k ní zakousnout čerstvé křupavé cornetto? Možná, že právě tento malý kousek Itálie vám chybí ve vaší domácnosti, není tedy ten správný čas okusit kouzlo čerstvé mokka kávy a na chvilku se zastavit?

 

 

Autor: dejsikafe.cz

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz