Pokud se chcete dozvědět více o tom, jaký vliv má na kávová zrna jejich pražení, jste tu správně! V tomto článku se dozvíte o různých typech pražení.
Nejsvětlejší pražení nebo také Cinnamon
Při tomto typu pražení se kávová zrna pouze ohřejí a hned jdou ven. Tomuto typu se říká cinnamon nebo česky skořicové. Zrnka zůstávají pevná, tvrdá a světle hnědá. Mlýnku dají zabrat. Jelikož úplně postrádají křehkost. Toto pražení je vhodné pro ty, kteří si užívají opravdu ostrou kávu a unesou pořádnou dávku kofeinu. Káva je při tomto typu pražení velice kyselá a je z ní cítit hodně ovoce. Toto pražení se z většiny zamlouvá jen opravdovým milovníkům kyselých tónů.
Světlé pražení
Tento typ pražení je jen o malinko tmavší nežli první typ. Zde vyniknou především africké a divočejší odrůdy kávy. Milovníci světlého pražení také nemají problém s kofeinem a ani s velkou kyselostí.
Medium nebo také City
Zde můžeme říci, že se jedná o zlatý střed. City nebo česky městské pražení je spíše světlejší, ale je blíže středu. Obsahuje o něco méně kofeinu i kyselosti.
Fullcity
V tomto typu pražení se využívá střed jak v teplotě, tak i v čase, a ctí veškeré přednosti kvalitních kávových zrn. Fullcity přináší opravdu bohatou škálu aroma a chuti tak, aby každý Váš šálek byl opravdovým potěšením.
Tmavé pražení
Tomuto typu pražení se pražiči malých pražíren a kaváren začínají vyhýbat. Dá se totiž říci, že čím tmavší pražení, tím je chuť kávy jednotvárnější. Kávová zrna tímto pražením přijdou o přednosti a takzvaně se přepálí. Potom je těžší rozpoznat jednotlivé chutě v kávě.
Též se dá říci, že čím tmavší pražení, tím více hořkosti a tím více na jih. Jedná se především o Itálii. Právě zde je tmavší pražení stále v oblibě. Obecně se dá říct, že Francouzi a Italové jsou zastánci tmavého pražení a některé typy pražení se nazývají po nich.
A jsou tedy lepší světle pražená zrna nebo naopak tmavší pražení? Jednoznačnou odpověď u nás nehledejte. Stejně tak, jako si někdo kávu sladí, jiný ne, někdo si do kávy přidává mléko, jiný zase ne, tak stejně je tomu i s chutí a intenzitou kávy. Záleží tak pouze na Vaší preferenci.
Důležité je výběr kvalitní kávy, ať už světle, středně nebo tmavě pražené. A proto neváhejte a prozkoumejte nabídku naší kvalitní zrnkové kávy!
Autor: dejsikafe.cz