Překapávaná káva, také drip nebo pour over je jednou z alternativního způsobu přípravy vaší kávy, který rozhodně stojí za to vyzkoušet. Pojďme se o této metodě dozvědět více.
Co znamená překapávaná káva
Anglicky se tato metoda nazývá pour over a jedná se o velice precizní metodu, jak připravit filtrovanou kávu. Do papírového filtru, který je naplněný mletou kávou, se pomaličku přelévá horká voda a káva se velice pomalu dostává do hrnečku pod držákem tohoto filtru.
Připadá vám to podobné jako french press nebo klasické zalití kávy horkou vodou? Naopak. U překapávané kávy neprobíhá extrakce kávy v celém množství najednou. Na vrstvu namleté kávy zde přidáváme čerstvou vodu jen postupně, a proto se tak dá dosáhnout kompletní extrakce. Výsledek tohoto postupu je vynikající chuť za nízký náklad.
Kde se vzala překapávaná káva
Žena jménem Amelie Auguste Mellitta Bentz z Německa na počátku 20. století byla velice nespokojená s chutí kávy, kterou si připravovala. Její káva byla velice hořká a plavaly ji v ní kousky mleté kávy. Proto přemýšlela nad tím, jak svůj šálek kávy vylepšit a jak by si ho mohla vychutnat. Vzala si mosazný hrnec a vytvořila do něj hřebíkem několik dírek. Dovnitř dala papír, který vzala synovi z jeho školního sešitu. Na papír nasypala kávu a zalila ji horkou vodou. Výsledná chuť kávy ji následně překvapila a ohromila natolik, že si roku 1908 nechala kávový papírový filtr a tuto metodu patentovat. Právě proto vznikla firma Melitta, která má své umístění na trhu dodnes.
Chutnala by vám překapávaná káva?
Pokud máte raději svoji kávu jemnější, pravděpodobně ano. Při překapávání způsobuje extrakci kávy především gravitace a tíha vody. Naopak klasické kávovary pracují především s tlakem. Přefiltrovaná káva je v šálku jemnější a můžete v ní nalézt jiné podtóny. Také je řidší.
Pokud rádi experimentujete s kávou a její chutí, rozhodně překapávání vyzkoušejte. Příprava kávy tímto způsobem se pro vás může stát zábavou a můžete zjistit, že jste si najednou vytvořili ještě lepší šálek kávy, než jste doposud pili.
Jestliže si svoji kávu chcete připravit poměrně rychle a jednoduše, zase musíme napsat pouze ano! Při této přípravě není třeba žádného kávovaru. Důležité je mít po ruce filtry, držák na filtry a hrnek. Překapávaná káva je také ideálním společníkem na cesty.
Jestli nechcete investovat svoje peníze do techniky, je pro vás jednoznačnou volbou překapávání. Existuje již spousta volně dostupných sad na přípravu této kávy. Též můžeme najít spoustu rozdílných receptur, takže rozhodně potřebujete rychlovarnou konvici, která ukazuje teplotu vody. Také záleží na gramáži kávy, ze které si budete svůj šálek připravovat. Doporučujeme tedy i váhu. Ale samozřejmě velice chutnou kávu připravíte i bez těchto pomůcek.
Překapávače kávy
Zařízeních, se kterým připravíte svoji překapávanou kávu, je na trhu nepřeberné množství. Najdete manuální i elektrické zařízení. Elektrické regulují celý proces výroby kávy. Jednoznačně mezi nejoblíbenější na trhu patří V60 a Chemex. Chemex se na trhu drží neuvěřitelných 80 let. Vložíte do něj vícevrstvý filtr a připravíte přes něj filtrovanou kávu. Japonské V60 od firmy Hario vzniklo již v roce 2005. Používá se jen tenký filtr a káva se extrahuje mnohem rychleji. Proto je káva takto připravená sladká a svěží.
Postup přípravy filtrované kávy
Vodu ohřejte na teplotu 90-93°C. Filtrační papír vložte do překapávače, na hrnek nebo range server (konvička na překapávanou kávu). Užitečným tipem je propláchnutí filtračního papíru horkou vodou. Filtr se spaří a výsledná káva nebude mít papírovou chuť. Mletou kávu vsypejte do filtračního papíru. V originální receptuře se používá 60 gramů kávy na 1 litr vody. Následně nalijte horkou vodu přes kávu a nechejte ji extrahovat skrz filtr. Vyčkejte, dokud voda neprojde skrz celý filtr a káva se naplní do hrnku nebo range serveru. Celková délka jedné extrakce by však neměla přesáhnout 3 minuty. A je hotovo!
Pour over, filtrovaná nebo překapávaná káva, ať už ji nazýváte jakkoliv, jedná se o úžasnou a dostupnou metodu přípravu vaší kávy. Rozhodně ji můžeme doporučit. Pokud nejste výhradním příznivcem klasického espressa, můžete být pouze mile překvapeni chutí samotné překapávané kávy. Proces je jednoduchý, zabere vám opravdu chviličku času a výsledná káva vás rozhodně nezklame. Důležitý je též výběr kvalitní kávy. Prohlédněte si naši nabídku zrnkové kávy nebo rovnou mleté kávy, ať je proces ještě jednodušší.
Autor: dejsikafe.cz