Obecně vnímáme kávu jako přirozeně hořkou a kyselou. Pokud ale pijete kvalitní výběrovou kávu, jistě jste se už pozastavili nad tím, že v ní je cítit něco sladkého, aniž byste do ní přidali cukr nebo mléko. V tomto článku se zaměříme na to, proč je káva někdy sladká.
V kávě je přirozeně cítit mírná sladkost stejně tak jako v mnoha jiných potravinách, například jogurt nebo mléko. Přírodního cukru je v kávě ale jen minimum. Sladkost, kterou můžete v kávě najít je zejména z těchto důvodů:
1) Původ a odrůda kávy
Každá káva má svoji specifickou chuť, která je dána jejím původem. Káva, která je pěstovaná ve vyšších nadmořských výškách, má v sobě zejména ovocné chutě. Příkladem může také být brazilská káva, která je pěstována v nižších polohách a je tak zemitější, ale naopak etiopská a keňská káva z Afriky skrývá květinové a ovocné podtóny. A právě tyto podtóny zvýrazňují sladkost.
2) Způsob zpracování kávy
Některá kávová zrna se zpracovávají takzvanou metodou medové zpracování, kdy se při sklizni sloupne slupka kávových třešní, ne však celá. Část dužiny zůstane na zrnu, která je sladká. Když se kávová zrna suší na slunci, absorbují její sladkost. Proto můžete v šálku cítit sladký nádech.
3) Pražení
Během pražení dochází ke karamelizaci cukrů a chemickým reakcím. Lehčí pražení uchovává přirozené sladké chutě v zrnech daleko lépe než tmavší pražení, které v kávě zvýrazňuje její hořkost.
4) Extrakce kávy
Co opravdu zásadně ovlivňuje chuť výsledné kávy, je její příprava. Doba extrakce, teplota vody nebo hrubost mletí jsou velmi důležité. Pokud kávy správně extrahujete, můžete právě podtrhnout její sladké tóny. Špatná příprava kávy potom zvýrazňuje spíše hořkost a kyselost.
5) Vyvážená kyselost
Je to právě kyselost, která hraje roli ve vyváženém chuťovém profilu. Pokud je káva správně vyvážená s ostatními chuťovými složkami, může podtrhnout v kávě právě její sladkost.
Když je káva přirozeně sladká, je třeba cukr a mléko?
V případě, že si vyberete kvalitní kávu, měla by být sladkokyselá. V případě, že si chcete vychutnat její pravou chuť, je cukr naprosto zbytečný. Pokud se budeme bavit o mléce, zde je to jinak. Mléko dělá kávu krémovější a přirozeně podtrhuje její sladkost. Ale ve výsledku záleží jen a pouze na vás, zda si kávu osladíte či nikoliv. Výsledkem musí být káva, která bude chutnat hlavně vám!
Autor: dejsikafe.cz